Takeaway heeft de overname van het vanuit Tel Aviv opererende 10bis – de grootste aankoop van het bedrijf tot nu toe – niet uit eigen kasmiddelen kunnen financieren.
Het Nederlandse bedrijf betaalt in ieder geval 135 miljoen euro in contanten voor de online besteldienst. Twee banken hebben daarom een overbruggingskrediet van 150 miljoen euro verstrekt, meldt de Vereniging van Beleggers.
Deze brugfinanciering moet het bedrijf binnen één jaar terugbetalen, via bankschuld, de uitgifte nieuwe aandelen of een converteerbare obligatie(lening).
Takeaway heeft nauwelijks harde bezittingen. De balans van Takeaway bestaat voor het leeuwendeel uit goodwill (als gevolg van enkele overnames), andere immateriële zaken en kasgeld.
Takeaway-aandeelhouders moeten zich halverwege september dan ook uitspreken over de overname tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava). Dit omdat de overnamesom hoger ligt dan een derde van het balanstotaal van Takeaway (eind 2017: 197 miljoen euro).
De verwachting is dat het bedrijf dan ook meer inzicht zal geven in de track record van 10bis. CEO Jitse Groen gaf slechts een beperkte inkijk in de prestaties van 10bis. Beleggers moesten het bovendien doen met een handvol cijfers over 2017.
Gelet op de kaspositie en de verlieslatende activiteiten in Duitsland is het de vraag of Takeaway de overname van de Nederlandse tak van Foodora makkelijk zou kunnen financieren. Moeder Delivery Hero zette de dochter plotsklaps in de etalage en Groen gaf afgelopen week aan dat hij zeer geïnteresseerd is.